Arról már írtam, hogy Izlandon világvezető szinteken drága az élelmiszer, de azért, ha ide utazol van pár dolog, amit nem túl drága és kaland megkóstolni. Egy külön posztban az undi dolgokat is összefoglalom, de most szóljon a fáma a viking finomságokról.

  1. Sambó Þristur – az izlandi csokik rejtőzködő királya

Ez egy édesgyökérrel (Lakris) töltött tejcsoki, ami vagy nagyon fog ízleni, vagy szívből utálni fogod. Én annak ellenére is rajongok érte, hogy a Lakrisért már nem vagyok annyira odáig. Előszőr az egy szeletes változatot érdemes megvenni, és ha nagyon ízlett a Duty Freeben kapható sok kis apró csomagos vásárfia kivitelben. Ami úgy van, hogy egy nagy zacskóban sok kis Þristur falatka van.

2. Nóa Kropp golyók – az izlandiak guilty plesure toppingja

Ez egy nagyon durván finom ropogós csokigolyó, ami kívül krémesen tejcsokis, belül pedig pont olyan ropogós, mint amennyire egy nagyon klassz dolognak ropognia kell. Ezt az izlandiak előszeretettel használják már eleve nagyon cukros és kalóriadús édességek tetejére. Fagyiba, palacsintába, és egyáltalán bármire rászórják, ami krémes édesség. Sok féle ízű létezik, először a hagyományosat kell megkóstolni (Top 10) majd a limitált kiadású Oreós változatot. Ezek ketten minden pénzt megérnek!

3. Völu Kókosbollur – a viking habcsók

Lényegében a habcsók és az anyáinktól jól ismert kókuszkocka izlandi szerelemgyereke. Négy darabos kiszerelésben árulják, édes és tömény, de őszintén szólva egyszer még így is nagy élmény! A Bonus És Krónan élelmiszer boltok polcain találod!

4. Laufabrauð – az abbahagyhatatlan omlós levélkenyér

Ez egy leginkább karácsonykor népszerű lapos deep fried omlós-ropogós lapkenyér, aminek történetéről hamarosan megemlékezem egy hosszabb posztban is (figyeld a Facebookom és az Instám) lényege, hogy annyira finom, hogy hányásig lehet zabálni. Egész egyszerűen abbahagyhatatlan. Az izlandi karácsonyi vacsorák és legendás kávészüneteik elengedhetetlen kelléke. Vajjal és bármivel is jó, amit rá lehet kenni, de sózott vajjal vagy magában kávéval megőrülsz olyan finom. Diétázóknak egyáltalán nem ajánlom, de annak aki kicsit bűnözne, ne hagyja ki! Szintén a Bónus és a Krónan polcain találod, nagy kör alakú átlátszó dobozokban.

5. Izlandi bárány – aminek sem szaga, sem párja nincs a Földön

Az a helyzet, hogy az izlandi báránynak  – aki egész évben kint botorkál az izlandi jó levegőn, ropogós fjordokon, esőben, szélben és issza a gleccservizet meg eszegeti a harsányzöld füvet – egyáltalán nem szagos a húsa. Az otthon megismert birka/bárány szagot felejtsd is el, mert nem fogod érezni, ha izlandi bárány/birkahúst vásárolsz. Semmihez sem hasonlítható, hogy mennyire finom, és mivel az izlandiak húsok terén ezt eszik a leggyakrabban és legtöbbet szerencsére frissen kapható egész évben az állat összes alkatrésze. Itt még a félbevágott fejét is megeszik, ezért azt is látni fogsz vakum csomagolva, és kóstolhatod füstölten. Én azonban a combot, bordát mindenképp javaslom! Nem fogsz csalódni! (Az undi ételek „rovatomban” bővebben is kitérek a birka bárány alkatrészek izlandi mikéntjére. De izlandi bárányt birkát, sütve, ha jöttök, egyetek!)

A cikk első részét olvastad a háromból. Hamarosan folyt.köv.

___________

Képek forrása:

https://www.gaedabakstur.is/is/vorur/laufabraud/ommubakstur-laufabraud-steikt

https://topiceland.com/collections/icelandic-chocolate

A bárányos képeket Kováts Zsófia fotózta, az ételt pedig a párom készítette. Jó sok fokhagymával, karórépapürével, áfonyával és szőlővel. A fotók felhasználása nem engédelyezett!

Arról már írtam, hogy Izlandon világvezető szinteken drága az élelmiszer, de azért, ha ide utazol van pár dolog, amit nem túl drága és kaland megkóstolni. Egy külön posztban az undi dolgokat is összefoglalom, de most szóljon a fáma a viking finomságokról.

  1. Sambó Þristur – az izlandi csokik rejtőzködő királya

Ez egy édesgyökérrel (Lakris) töltött tejcsoki, ami vagy nagyon fog ízleni, vagy szívből utálni fogod. Én annak ellenére is rajongok érte, hogy a Lakrisért már nem vagyok annyira odáig. Előszőr az egy szeletes változatot érdemes megvenni, és ha nagyon ízlett a Duty Freeben kapható sok kis apró csomagos vásárfia kivitelben. Ami úgy van, hogy egy nagy zacskóban sok kis Þristur falatka van.

2. Nóa Kropp golyók – az izlandiak guilty plesure toppingja

Ez egy nagyon durván finom ropogós csokigolyó, ami kívül krémesen tejcsokis, belül pedig pont olyan ropogós, mint amennyire egy nagyon klassz dolognak ropognia kell. Ezt az izlandiak előszeretettel használják már eleve nagyon cukros és kalóriadús édességek tetejére. Fagyiba, palacsintába, és egyáltalán bármire rászórják, ami krémes édesség. Sok féle ízű létezik, először a hagyományosat kell megkóstolni (Top 10) majd a limitált kiadású Oreós változatot. Ezek ketten minden pénzt megérnek!

3. Völu Kókosbollur – a viking habcsók

Lényegében a habcsók és az anyáinktól jól ismert kókuszkocka izlandi szerelemgyereke. Négy darabos kiszerelésben árulják, édes és tömény, de őszintén szólva egyszer még így is nagy élmény! A Bonus És Krónan élelmiszer boltok polcain találod!

4. Laufabrauð – az abbahagyhatatlan omlós levélkenyér

Ez egy leginkább karácsonykor népszerű lapos deep fried omlós-ropogós lapkenyér, aminek történetéről hamarosan megemlékezem egy hosszabb posztban is (figyeld a Facebookom és az Instám) lényege, hogy annyira finom, hogy hányásig lehet zabálni. Egész egyszerűen abbahagyhatatlan. Az izlandi karácsonyi vacsorák és legendás kávészüneteik elengedhetetlen kelléke. Vajjal és bármivel is jó, amit rá lehet kenni, de sózott vajjal vagy magában kávéval megőrülsz olyan finom. Diétázóknak egyáltalán nem ajánlom, de annak aki kicsit bűnözne, ne hagyja ki! Szintén a Bónus és a Krónan polcain találod, nagy kör alakú átlátszó dobozokban.

5. Izlandi bárány – aminek sem szaga, sem párja nincs a Földön

Az a helyzet, hogy az izlandi báránynak  – aki egész évben kint botorkál az izlandi jó levegőn, ropogós fjordokon, esőben, szélben és issza a gleccservizet meg eszegeti a harsányzöld füvet – egyáltalán nem szagos a húsa. Az otthon megismert birka/bárány szagot felejtsd is el, mert nem fogod érezni, ha izlandi bárány/birkahúst vásárolsz. Semmihez sem hasonlítható, hogy mennyire finom, és mivel az izlandiak húsok terén ezt eszik a leggyakrabban és legtöbbet szerencsére frissen kapható egész évben az állat összes alkatrésze. Itt még a félbevágott fejét is megeszik, ezért azt is látni fogsz vakum csomagolva, és kóstolhatod füstölten. Én azonban a combot, bordát mindenképp javaslom! Nem fogsz csalódni! (Az undi ételek „rovatomban” bővebben is kitérek a birka bárány alkatrészek izlandi mikéntjére. De izlandi bárányt birkát, sütve, ha jöttök, egyetek!)

A cikk első részét olvastad a háromból. Hamarosan folyt.köv.

___________

Képek forrása:

https://www.gaedabakstur.is/is/vorur/laufabraud/ommubakstur-laufabraud-steikt

https://topiceland.com/collections/icelandic-chocolate

A bárányos képeket Kováts Zsófia fotózta, az ételt pedig a párom készítette. Jó sok fokhagymával, karórépapürével, áfonyával és szőlővel. A fotók felhasználása nem engédelyezett!